Наредба Н-18 конфигуриране и експорт на приложение №38

НАП се стреми да следи всички дейности в интернет и най- вече онлайн продажбите. Можете да прочетете повече за наредба Н-18 в официалният сайт на агенцията ТУК.

На кратко сте длъжни да се регистрирате онлайн в сайта на НАП с електронен подпис и да пускате отчети с продажби всеки месец.

Промените в Наредба Н – 18 НЕ ЗАСЯГАТ САМО тези търговци, които приемат плащания ЕДИНСТВЕНО по банков път или чрез пощенски паричен превод от лицензиран оператор (напр. Спиди, Еконт)

Всички останали начини на плащане (в брой, банкова карта и др.) са засегнати от наредбата и вие, като търговец сте длъжни да подадете Приложение 33 в срок.

Системата на WooCommerce, благодарение на безплатният модул за Българизация ви предоставя лесна възможност за генериране на приложение №38, което да подавате към НАП.

Ето и какво казва Агенцията по Приходите:

Задължени да подават информация в НАП са лицата, които извършват продажба на стоки или услуги чрез електронен магазин, независимо дали домейнът, който използва е собствен, нает или на друго лице, предоставят платформа за извършване на продажби в интернет и приемат плащания, за които се изисква издаване на фискален бон  (чл. 3. ал. 1 и чл. 52м, ал. 1 от Наредба №Н-18).

Препоръчваме и лично да се запознаете с изискванията на НАП, тъй като те се променят и статията може да не е актуална към датата на откриване на вашият онлайн магазин.

Конфигуриране на документите

За да достъпите страницата за конфигуриране на документите в модула за Българизация изберете WooCommerce > Българизация от основното меню в администрацията на онлайн магазина.

След което таба "Документи". Трябва да подчертаем, че е добре да прегледате всички опции, за да настроите онлайн магазина си според вашите нужди.

Попълнете внимателно всички полета, като Име на фирмата, МОЛ, ЕИК, ДДС номер и другите посочени. Уверете се, че всички полета са правилно попълнени, това ще ви спести последващи затруднения при работа с онлайн магазина.

Изберете бутона най- долу за "Запазване на промените"

Експорт на приложение №38

Следваща стъпка, след като сте добавили всички данни в раздел „Документи“, ще можете да генерирате нов файл съгласно приложение №38, като изберете таба „Експорт“.

От раздела "Одиторски файл съгласно приложение № 38 ( Наредба Н-18 )" избирате предходен месец за който имате нужда от файл и избирате бутона „Генерирай XML файл“.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ консултация със запознат в детайли счетоводител, за да ви предложи най- добрите и правилни практики.